Kawa budzi nas do życia. Ten odkryty w Etiopii napój jest drugim po wodzie najczęściej spożywanym napojem na Świecie. Piją go w sumie wszyscy – wiecznie zajęci pracy Amerykanie i wypoczywający podczas siesty mieszkańcy Barcelony. Najciekawsze w kawie jest to, że pojedyncze ziarenko ma zupełnie inny smak. A to dlatego, że krzewy kawowca sadzone są w różnych warunkach klimatycznych w przeszło 70 krajach. Spotykana w kawie kofeina ułatwia koncentrację i zwiększa metabolizm naszego ciała. Nie szokuje więc fakt, że wielu z nas nie wyobraża sobie pobudki bez filiżanki parzonej kawy.
Kawa w nadzwyczaj błyskawicznym tempie znalazła się na samym szczycie jednego z ulubionych napojów. Jedni piją ją z mlekiem i cukrem. Drudzy preferują jedynie mocną, smolistą kawę, znaną jako espresso. Capuccino, Caffe Americano, Moccacino – wybór jest ogromny. Jedno ziarno, tak mnóstwo aromatów. Poznajcie historię kawy, metody jej prażenia i jej wszystkie oblicza.
Bez żadnego „ale” ojczyzną kawy jest Etiopia. To zapewne tam, według legendy, niejaki pasterz dostrzegł, że osiołki spożywające owoce w odcieniu koralowym są dużo bardziej energiczne, od innych zwierząt. Tymi owocami okazała się kawa. Plemiona zamieszkałe Półwysep Somalijski zaczęły mieszać tłoczone owoce z tłuszczem, aby jeść je później w czasie walki. To były dopiero początki kawy. Dopiero na przełomie XIII i XIV wieku stworzono metodę prażenia nasion kawy. Pierwszą kawiarnię założono w Stambule w roku 1554. Kawa miała sowich zwolenników jak i krytyków. Wielu religijnych radykalistów widziało w kawie napój szatana. Napój ten rozpowszechnił w XVI wieku europejski podróżnik Leonard Rauwolf. Przez kilkadziesiąt kolejnych lat kawa powoli zdobywała salony Europy. W samym Wiedniu w XIX wieku funkcjonowało ponad 1200 kafeterii. Dzisiaj wypija się prawie 4000 mld filiżanek rocznie.
Eksperci twierdzą, że do zrobienia dobrej kawy niezbędne są 2 elementy – świeże i równo prażone ziarna, oraz doświadczeni dostawcy. Zabawa rozpoczyna się od prażenia ziaren kawy. Palenie klasyczne rozciąga się na czas około 20 minut. Ziarna nagrzewane są do temperatury wynoszącej od 250 do 300 stopni Celsjusza. W trakcie wypalania ziarna kawy wyzwalają ponad 800 związków zapachowych . Zależnie od temperatury i czasu wypalania rodzi się unikalny smak i aromat kawy. Później ziarna są prędko studzone by jak najdłużej mogły zatrzymać swój niepowtarzalny zapach.
Dobra kawa ziarnista do ekspresu charakteryzuje się jasno brązową barwą. Niech nie kuszą Was zapewnienia firm, że ich ciemne, aż smoliste nasiona są najdoskonalsze. Są one najzwyczajniej w świecie niestarannie wyprażone co rozpoznasz od razu po ich gorzkim aromacie. Przeważnie na opakowaniach z kawą oznaczone są loga organizacji walczących o przyrodę. Wybieramy zatem tą droższą kawę, myśląc, że wpłyniemy przez to los lasów podzwrotnikowych. Jest to wyłącznie skuteczny środek marketingowy, nie związany w ogóle z jakością kawy, ale z opłatą składki członkowskiej. Z tego powodu wiele kaw uprawianych na najlepszych plantacjach nie nie ma na opakowaniach żadnych certyfikatów. Jakość takiej kawy doznaje się po prostu w jej smaku, a nie w atrakcyjności opakowania.
Parzenie kawy to swego rodzaju uroczystość. Na początku wyszukujemy właściwą kawę ziarnistą. Zapach i intensywność aromatu zależne są w zasadzie od miejsca plantacji i czasu palenia ziaren. Następnie powinniśmy wybrać wysokiej jakości wyposażenie, w zależności od tego jaką technikę zaparzania użyjemy. W metodzie French Press używamy specjalistyczny zaparzacz, który oddziela fusy. Aeropress to technika łącząca zalety French Pressu i atuty metody przelewowej. Kawę łatwo wyciska się przy użyciu profesjonalnego urządzenia. Jedną z najbardziej lubianych technik alternatywnego parzenia kawy, jest DRIP. DRIP to stworzony z plastiku, porcelany bądź szkła garnuszek z dziurkowanym dnem. Do jego wnętrza wkłada się filtr, miarkuje się kawę i polewa stopniowo gorącą wodą. Kawa, wraz z całym swoim smakiem pomału kapie do dzbanka, poprzez co można ją od razu wypić.
Nie wahaj się wypróbować wszystkich technik i wyszukaj taką, która Ci najbardziej pasuje Warto jest poeksperymentować z kawą, ponieważ zawsze może nas ona zaszokować swoim aromatem i smakiem. Jednak gdzie kupić dobrą kawę do gastronomii, lub dla samego siebie? Który sklep z kawą ma najlepsze produkty? Jednym z ciekawszych sklepów online proponujących świeżo paloną kawę jest swiezowypalana.pl. Możecie tam wybierać spośród wielu kaw uprawianych na najlepszych plantacjach świata. Kawa palona jest zaraz po złożeniu zamówienia i dowożona w ciągu 24 godzin od terminu jest zapakowania. Smakuje jak raj, gdyż produkowana jest z świeżych ziaren, prażonych przez doświadczonych specjalistów. To idealna kawa pyszne i pożywne śniadanie, jak i na miłe po południe w otoczeniu najbliższych. Gdy raz spróbujesz dobrej kawy ziarnistej, nie będziesz chciał pić żadnej innej. Wejdź na stronę internetową sklepu i zamów świeżo wypalaną kawę: dobra kawa ziarnista do ekspresu.