Termosy nie są niczym nowym i w sklepach znajdujemy je od lat, a mianowicie od mniej więcej roku 1900, jest to stosunkowo długi czas od kiedy zostały wyprodukowane. Budowę termosu skonstruowało dwóch wynalazców- Jacques-Arsène d’Arsonval oraz Jamer Dewar, a określenie jest zaczerpnięty od greckiego słowa ,,therme” oznaczającego ciepło. Każdy z nas są świadomi czym jest termos, jednak znikoma część osób orientuje się jak on dokładnie działa. Jest to ,nazwijmy, akcesorium, zbudowane z podwójnych ścianek, a między nimi znajduje się obszar próżni termicznej. Ścianki są cienkie i dzięki temu wymieniają one jak najmniejszą ilością ciepła. Utrata ciepła jest również redukowana przez przewodzenie oraz zewnętrzną część, która pokryta jest osłoną odbijającą światło. Całość sprawia, że termos podtrzymuje nasz posiłek lub nasz w wysokiej temperaturze przez dłuższy czas. Dzisiaj na rynku znajdziemy tysiące rodzai termosów, mamy możliwość wybierać w barwach, wielkości, okazji, termosów z dodatkami lub bez.
Termosy różnią się także przeznaczeniem, na przykład, istnieją termosy tradycyjne, znane wszystkim, o standardowym kształcie, przeznaczone do przechowywania napoi, takich jak kawa lub herbata oraz termosy obiadowe, innymi słowy termosy do jedzenia, do utrzymywania temperatury zup czy dań i są przydatnym rozwiązaniem. Termosy obiadowe odróżniają się od tych zwykłych właśnie kształtem, to znaczy są one primo, dużo większe, po drugie mają zupełnie inną budowę, nie są takie wysokie, mają szerszy wlew i są bardziej skomplikowane. Jeśli chodzi o funkcjonowanie, nie ma tutaj żadnej rozbieżności.Tego rodzaju termosy są niezastąpione w pracy i na wycieczkach. Spędzając duże ilości czasu w pracy z niemożnością przyrządzenia sobie ciepłego posiłku, bardzo fajnym pomysłem jest przygotowanie sobie dania w domu i przechowanie go w termosie. Następna sytuacja, wycieczka, bez znaczenia czy szkolna, wraz ze znajomymi czy samotna, w góry, nad rzeką, zwiedzając miasta czy wsie, mamy możliwość zabrać ze sobą ulubione posiłki, bez potrzeby spędzania dnia jedząc tylko i wyłącznie przekąski. W pracy, jak i na wycieczce jest to przydatne, gdyż wykonując wysiłek czy to fizyczny czy psychiczny, nasze ciało domaga się odpowiedniego posiłku, aby móc bez większych trudności funkcjonować przez kolejne kilka godzin.
Aby wybrać idealny dla siebie termos, należy przejrzeć ofertę jaką znajdziemy w wielu sklepach stacjonarnych i internetowych. Termosów jest tak wiele, że nie rzadko jest trudno zdecydować. Dużą role przy wyborze ma bez wątpienia cena, która waha się od około 30 złotych do aż 400 złotych. Widzimy, że jest to niemała rozbieżność w kosztach. Jest takie przekonanie, że porządny termos, który przetrzyma więcej niż jeden sezon powinien dużo kosztować. Istotną kwestią jest również tworzywo, z którego nasz produkt jest wykonany. Są termosy plastikowe, które jednak słabo trzymają temperaturę oraz termosy ze szkła i ze stali, które świetnie dają sobie rade. Termosy stalowe są najbardziej popularna, z tego powodu, że te ze szkła nie są tak odporne. Kolejna sprawa jaką należy przemyśleć przed kupnem jest korek, przez który ucieka wysoka temperatura. Korek może być działający samoczynnie, z uszczelką i hybrydowy. Na wyprawę w chłodniejsze miejsca idealnym będzie ten pierwszy, gdyż przez ten rodzaj ucieka najmniejsza ilość ciepła. Jeśli chodzi o rozmiar, to termosy obiadowe przeważnie nie są bardzo pojemne; wytwarzane są tak, aby pomieścić posiłek dla jednej osoby. Jeśli nasz termos chcemy zabrać w podróż powinno się pomyśleć o wygodzie trzymania; aby nie było to kłopotem. Do wyboru mamy termosy z klasyczną powłoką zewnętrzną, wytworzoną z metalu oraz specjalnie stworzone termosy wyższej jakości o chropawej powłoce. Dzięki takiemu zabiegowi możemy mieć gwarancje, że termos nie wypadnie się nam z rąk; na dodatek, prezentują się one o wiele ciekawiej.
Jakie sa możliwości przy korzystaniu z tego rodzaju akcesorium? Termosy obiadowe, czy tak zwane food jug’i, są tworzone, z myślą o, jak sama nazwa wskazuje, gorących posiłkach. Jakie dokładnie dania możemy w nich przechowywać? Mogłoby się wydawać, że w tego rodzaju ,,pojemniku” można przechowywać wyłącznie zupy, co jest bez wątpienia błędnym przeświadczeniem, ponieważ służą one również do przechowywania dań jednogarnkowych, takich jak leczo czy gulasz.Co interesujące, świetnie służą w przenoszeniu potraw zimnych. Są one wyposażone w zakrętkę, która idealnie funkcjonuje jako talerz. Food jug’i posiadają jednak pewna wadę, trzymają one temperaturę o wiele krócej niż tradycyjne termosy na kawę i herbatę, jest to góra 4-6 godzin. W niektórych sieciach znajdziemy specjalne termosy długo trzymające temperaturę, są one bez wątpienia sporo droższe.
Termosy obiadowe są całkiem nowe na rynku, ale szybko stały się popularne i chętnie nabywane. Chcąc polepszyć jakość swojego odżywiania w pracy idealnym pomysłem jest zaopatrzenie się w tego rodzaju akcesorium.Natomiast podczas dłuższych wycieczek na łono natury, termos jest często jedyną opcją na zjedzenie czegoś wartościowego i gorącego oraz na rozgrzanie się. Food jug’i mają mnóstwo zalet, takich jak: pojemność idealnie stworzona, aby zmieścić kompletny posiłek; posiadają duży otwór wlewowy, który umożliwia łatwe mycie oraz zręczne korzystanie sztućców przy jedzeniu bezpośrednio z termosu; większość dobrze radzi sobie z izolowaniem temperatury, mamy możliwość więc cieszenia się z ciepłego jedzenia przez dłuższy czas. Nie można zapomnieć jednak, że takie termosy nie działają dozgonnie i mimo wszystko po dłuższym użytkowaniu należy je zmieniać.
Zapraszamy do sklepu https://www.kubek-termiczny.pl/termosy-turystyczne-i-obiadowe/