W przemyśle żywieniowym bardzo istotne jest hermetyczne zamykanie opakowań z produktem. Głównie – wyrób w ogóle nie wydostaje się z butelki lub słoika, np. w trakcie transportu. Po drugie – o wiele dłużej utrwala przyciągający smak i zapach, a to dla Odbiorców jest tak naprawdę priorytetowe, gdy „penetrują” szafki z bogactwem towarów (częstokroć kilkunastu odrębnych marek). I po trzecie – mamy możliwość go naturalnie, odmierzać w taki sposób, aby ogólnie rzecz ujmując nie było go ani zbyt dużo ani zbyt mało. Inaczej mówiąc zakręcarki, bo takim wyrażeniem określa się maszyny zakręcające, na przykład słoje i butelki, muszą wypełniać ogromnie dużo rozlicznych wskazań, żeby były zatwierdzone do masowego wytwarzania towarów. W ostatnim czasie jeszcze bardziej uwypuklono pakowanie artykułów niezwykle delikatnych, przykładowo jogurtów oraz stworzono maszyny Ultra Clean oraz aseptyczne. Ich celem jest dokładne zamykanie butelek szklanych ze świeżymi nektarami, towarami mlecznymi oraz wodą niegazowaną.
Zakręcarkę butelek – w tym przypadku mamy sposobność wybrać zakręcarkę karuzelową, z kilkoma głowicami w jednej linii, z samodzielną głowicą albo wieżę zamykającą. Tego rodzaju zakrętarki zdają egzamin nie tylko w przemyśle żywnościowym, lecz również sektorze chemii kosmetycznej, alkoholowym i lekowym.
Zakręcarkę słoików – tu głowica zakręcarki jest doskonale dostosowana do konwencjonalnych nakrywek weków. Na początku zakręcarka odprowadza nadmiar powietrza, zaś potem zakręca je na zasadzie twist-off.
Zakręcarkę do owalnych puszek – zdają egzamin przy zamykaniu krągłych konserw, jakie zostały wytworzone, m. in. z aluminium.
Jeżeli pragniemy dobrać właściwą głowicę, wówczas powinniśmy wziąć pod uwagę w pierwszej kolejności materiał, z którego zrobione jest opakowanie. Dzięki temu artykuł będzie w idealnej ilości umieszczony w butelce bądź metalowym pojemniku. Zakręcarki bezobsługowe posiadają niezwykle trwałą budowę, która zapewnia ludziom bezpieczeństwo. Rzadko ulegają awariom, jeżeli są odpowiednio eksploatowane i oczyszczane. Zakrętarki to urządzenia, których forma nieprzerwanie „się rozwija”, bowiem bez przerwy powstają nowe opakowania o rozmiarach innych niżeli dotychczasowe.
Generalnie zakręcarki można rozdzielić na te z pojedynczą głowicą, z kilkoma lub kilkunastoma głowicami, zakręcarki linearne i maszyny odpowiednie dla opakowań o minimalnych i średnich pojemnościach. Zakręcarki z jedną głowicą powinniśmy tymczasem zróżnicować na mechaniczne (same przyjmują zakrywkę) oraz w połowie zautomatyzowane (wieczko musimy położyć ręcznie). Zakrętarki wielogłowicowe, m. in. kręcące się wokół centralnej osi, posiadają od 3 do 24 głowic i są w stanie pracować na liniach o bardzo dużej efektywności, ze zbiornikami niezmiernie wrażliwymi oraz wtedy, gdy w opakowaniu artykuł styka się z krańcami pojemnika. Ostatni wariant jest poświęcany bardziej dla sektora farmakologicznego oraz drogeryjnego (do zamykania chociażby niezwykle małych porcji artykułu). W przypadku zakręcarek prostych zamykanie odbywa się nieregularnie – kilka czy kilkanaście głowic jednocześnie zamyka pojemniki z wyrobem. Kapslownice doskonale sprawdzą się do zakręcania wody źródlanej w szklanych butelkach oraz piwa. Zdecydowanie zamykarki są bardzo istotnym modułem na linii fabrycznej, pomimo że nie wymagają praktycznie jakiegokolwiek nadzoru. Dzięki zamykarkom znakomitej jakości widocznie poprawia się skuteczność masowego wytwarzania towarów. Zamykarki mamy opcję założyć „od podstaw” (uwzględniając, m. in. artykuł na potrzeby jakiego ma być przystosowana oraz ilość zamykanych opakowań w przeciągu jednej godziny).
Do następnych urządzeń, za pomocą których konstruowane są całkowite linie wytwórcze, możemy zaklasyfikować: maszyny do nakładania etykiet, maszyny rozlewnicze, dozownice oraz napełniarki, urządzenia do kontroli jakości, maszyny do załadunku i rozładunku, orientatory oraz kartoniarki. Wszystkie wypunktowane maszyny można wyposażyć w dodatkowe opcje, m. in. w aplikatory koloratek. Przykładowy przebieg seryjnej produkcji kształtuje się następująco: wysterylizowane opakowania wpadają na linię fabryczną, są przeliczane i właściwie rozmieszczane. Maszyny nalewające zapełniają postawione opakowania wyrobem, zaś zakrętarki zakrywają szyjki konkretnymi pokrywkami. Niebawem przygotowane towary wchodzą, m. in. do maszyn pakujących na palety. W każdej specjalności mechanizm masowego wytwarzania towarów będzie prezentował się nieco inaczej, bo jest on uzależniony od typu towaru. Zatem do kosmetyków są poświęcone inne warianty maszyn, a do wytwarzania spirytusu i innych napojów wyskokowych – inne.
Jeśli zaabsorbował Cię ów materiał, kliknij w odsyłacz tutaj – Kapslownice – a niewykluczone, że odkryjesz to, czego aktualnie poszukujesz.