Piwo jest jednym z najbardziej znanych i lubianych wśród trunków. Kojarzy się z przyjemnie spędzonymi momentami, nietuzinkowym smakiem oraz całkiem przystępną dla nas ceną. Współcześnie na rynku znajdziemy tysiące odmiennych jego rodzai, przez co bardzo często trudno jest się zdecydować, które będzie dla nas odpowiednie. Piwa ciemne, jasne, niskoalkoholowe, bezalkoholowe, pszeniczne czy owocowe, bezlik wyrobów lepszej i gorszej jakości, jak to zdarza się z każdym produktem. Ażeby więc odnaleźć najlepszą opcję warto wiedzieć coś o piwie, jego warzeniu, rodzajach, kosztach, klasie oraz znaczeniu miejsca warzenia. Najbardziej znane są oczywiśćie browary koncernowe, co oznacza produkcje na szeroką skale; najczęściej są to trunki o niskiej jakości oraz wartości, ze względu na to, że produkcja oraz transport są o wiele tańsze niż w wypadku piwa kraftowego, przez wielu nazywanego tym bardziej prestiżowym, finezyjniej wykonywanym. Czym w takim wypadku jest piwo kraftowe? Termin ten pochodzi od angielskiego wyrazu „craft”, czyli sztuka rzemiosła. Jak sama nazwa wskazuje jest to wersja piwa robionego z pasją oraz ogromną ilością poświęconego czasu. Wytwórcami tego rodzaju piwa są wielbicieli rzemieślnictwa piwnego, dla których jakość i rzetelność przygotowania jest najistotniejsza. Dlaczego? Dlatego, że są to minibrowary, własne browary, dystrybuowane na wąską skalę, są bardziej oryginalne w swoim smaku i zapachu. Właściciel minibrowaru jest równocześnie jego producentem i osobą, która samodzielnie zajmuje się warzeniem. Zdarza się, że ciężko jest zdefiniować piwo kraftowe gdyż nie ma szczegółowych cech jakie powinno ono posiadać. Jednym z bardziej kluczowych elementów odróżniania jest miejsce oraz metodyka warzenia. Aby dane piwo mogło być nazwane piwem kraftowym musi być ono warzone na własną rękę, w warunkach domowych, co wiąże się z staraniem o jakość, a nie ilość. Osoba zajmująca się produkcją piwa kraftowego musi być znany z imienia i nazwiska, a nie tworzyć pod zarządem większej firmy, ma być to sztuka, tworzona według oryginalnej receptury, a nie mechaniczna produkcja na szeroką skale. Nie powinien on także produkować, więcej niż 4000 hektolitrów rocznie. Prawdziwe piwo kraftowe kosztuje dużo więcej od piwa koncernowego, w sklepie nie znajdziemy takiego piwa w cenie 3 czy 6 złotych, jako że ,,krafty” są najczęściej tworzone z mniej spotykanych i droższych składników. Smakosze są gotowi wydać nawet ok 20 złotych za małe w poszukiwaniu czegoś odmiennego smakiem od piwa koncernowego. Przy wyborze należy jednak uważać, czy producent piwa koncernowego nie wykorzystuje tego terminu kraftu wyłącznie, aby zachęcić do zakupu.
Jak warzyć takie piwo? Wielbiciele sztuki piwnej wiedzą, że jest do tego potrzebny specjalny sprzęt, składniki takie jak: słód, chmiel, drożdże piwowarskie, ekstrakt słodowy oraz niemało czasu i cierpliwości. Samo warzenie trwa stosunkowo długo, mniej więcej pół dnia, natomiast fermentowanie, aż od 4 do 6 tygodni. Jest wiele etapów procesu produkcji. Po pierwsze, zacieranie, czyli doprowadzanie do odpowiedniej temperatury 65°C zacieru z wody i słodu. Następnie, etap filtracji tj. oddzielenie resztek ziarna od roztworu. Dalej, warzenie, schłodzenie i dodawanie drożdży. Finalnie oczywiście fermentacja, refermentacja i rozlew; gdy chcemy dystrybuować większe ilości piwa, lub zacząć własny minibrowar niezbędne są maszyny rozlewnicze czy nalewarki. Proces produkcji takiego piwa wydaje się bardzo skomplikowany i jest to prawda, jednak należy pamiętać, że najważniejsza jest chęć i zaangażowanie. Dla miłośników sztuki piwnej jest to sama przyjemność, dlatego też, piwo kraftowe jest tak dobrej jakości.Otwarcie swojego minibrowaru wymaga założenia działalności gospodarczej i wyboru odpowiedniej lokalizacji oraz otrzymania koncesji. Współcześnie branża minibrowarów szybko się rozwija i prawdopodobnie w najbliższej przyszłości będziemy mogli obserwować jego dalszy rozkwit i piwną rewolucje. Produkcja trunku na własną rękę cały czas opłaca się; Koszt wytworzenia pojedynczego piwa waha się w okolicach 2 złotych, w tym wypadku widzimy, że kosztuje ono mniej niż kupno piwa w markecie.
Piwo kraftowe, tak jak każde inne ma wiele gatunków zależnie od takich składowych jak kategoria, skład, procent zawartego alkoholu, rodzaj fermentacji, stężenie goryczki, barwa. Wyróżniamy piwa górnej fermentacji, trunek ma większą zawartość alkoholu i bardziej bogaty w smak i aromat, piwo dolnej fermentacji natomiast jest subtelniejsze. Piwo jasne lub ciemne, tutaj różnica leży w sposobie warzenia i składnikach. Mówi się także o piwach specjalnych, których nie sposób zaliczyć do jednej kategorii, jako że cechują się one wariacjami w zakresie warzenia, dobierania przeróżnych składników. Na charakter piwa duży wpływa ma, wcześniej wspomniany słód, czyli podstawowy składnik piwa; to czy jest to słód jęczmienny, pszeniczny czy palony oraz proces jego produkcji, a także sama piana, która jest wykładnikiem jakości.
Jeśli chodzi o piwo kraftowe w Polsce, to jest to jedno z lepszych na świecie, jednakże wciąż mało popularne, jako, że piwowarzy wolą inwestować w produkcje niżeli w promowanie swojego towaru, zwykle jedyną wykorzystywaną promocją jest marketing szeptany. Klienci coraz częściej wolą kupić mniej, ale dobrej jakości alkoholu za wyższą cenę, niż tracić pieniądze na tańsze piwa słabej jakości.
www.ultrapak.pl/przetworstwo/maszyny-rozlewnicze-produkcji-piwa