Czy istnieje danie, które bez wątpienia lubi każdy? Tak – pizza. Prawdziwy skarb włoskiej kuchni, rozpowszechniony na każdej szerokości geograficznej. Prostota w różnych kompozycjach smakowych, która zawsze smakuje inaczej. Ogólnie kuchnia włoska jest chyba najsmaczniejszą kuchnią świata. Mieszkańcy Włoch umiejętnie potrafią łączyć nie drogie i świeże składniki, które razem smakują jak niebo w ustach. Gorąca Italia oferuje nam nie tylko okrągłe placuszki, ale także spaghetti, risotto, czy bruschetty. W dużym skrócie smaczne i błyskawiczne w sporządzeniu dania, które gromadzą całą rodzinę przy jednym stole. Taki też jest cel gotowania – przez żołądek do serca najbliższych.
Włosi nie tylko lubią jeść. Kochają przebywać z bliskim, debatując i bawiąc się w towarzystwie pysznego jedzenia, które opiera się na regionalnych i naturalnych produktach. Pomidory, bazylia, parmezan – te produkty dostępne są tam na każdym rogu i za małe pieniądze. Warzywa i zioła rosnące w palącym słońcu południa smakują obłędnie. Nie dziwi zatem fakt że znalazły się w standardowym menu każdego Włocha. A skąd tak naprawdę wywodzi się kuchnia włoska i skąd wzięła się pizza? Odpowiedź prawdopodobnie Cię zaskoczy. Poznaj zatem informacje o pochodzeniu pizzy i o najpopularniejszych daniach kuchni Włoch. Uważaj, możesz zrobić się naprawdę głodny.
Należy zacząć od tego, że kuchnia Włoch jest nieodłącznie powiązana z tradycją poszczególnego regionu. Włosi mocno przestrzegają swoją tradycję, nie akceptują jakichkolwiek ustępstw i w trakcie tworzenia drogich im dań stosują się do przepisów powtarzanych przez lata kolejnym pokoleniom. To właśnie dzięki tradycji, umiejętności łączenia dostępnych składników i wykorzystywaniu wysokiej jakości (zasadniczo naturalnych) wyrobów kuchnia ta zdobyła niezwykłą popularność i globalne uszanowanie. W kuchni włoskiej nie ma miejsca na sztuczne produkty – wszystko produkowane jest ręcznie, według ściśle określonej formuły. Gotowanie „z sercem” powoduje, ze wszystko pachnie i smakuje perfekcyjnie. Co jeszcze należy wymienić jako plus kuchni włoskiej? Ewidentnie jej dostępność. Kuchnia ta jest niezwykle tania, a wszystko przez to, że wiele tradycyjnych dań pochodzi się z biednych regionów. W przeszłości ubodzy mieszkańcy Włoch korzystali z wyrobów, które mieli pod ręką. Pomidory, jajka, mąka, bazylia, oliwki – wszystko to można było kupić za niewielkie pieniądze, lub uprawiane było samodzielnie. Jednakże obok samego przyrządzania, najważniejsze jest (co kultywuje się degustowanie dań w sporym gronie bliskich. Włosi uważają, że żywność ma zbliżać ludzi. Nic nie znaczy koszt dania, ale sam moment, który spędza się z bliskimi, przy jego konsumowaniu. To jest bezcenne.
Czego w pizzy można nie lubić? Chrupiącego ciasta. Dojrzewających w słońcu pomidorów. Jedwabistej w smaku mozzarelli, czy wonnej bazylii? To główne elementy tradycyjnej pizzy. Danie to przeżyło wiele modyfikacji. W każdym kraju smakuje odmiennie. A w jaki sposób to się wszystko zainicjowało? Dania podobne do pizzy znane były już w zamierzchłym Rzymie i co dziwne były idealnym środkiem. płatności. Pizza znaczącą sławę zyskała dopiero w XVIII wieku, gdy to zaczęły powstawać lokale tytułowane pizzeriami. Wzbudziły one zainteresowanie władcę Ferdynanda II Burbona, który zdecydował się na podróż, podróż do Neapolu, by skosztować podawanych tam dań. 100 lat później, w 1889 kuchmistrz Raffaelo Esposito przyrządził dla swojej królowej Małgorzaty Sabaudzkiej trzy rodzaje pizzy. Ostatnia była nowością, gdyż kucharz dodał do niej niespotykany dotąd składnik – mozzarellę. Monarchini zakochała się w jej smaku i od tamtej pory pizza ta nosi nazwę „margerita” od imienia królowej. Dalej pizza dotarła do Ameryki, gdzie została na dobre rozsławiona przez włoskich imigrantów napływających do Ameryki po tragediach Drugiej Wojny Światowej. Tak oto pizza stała się umiłowaną potrawą wszystkich narodowości – od Australijczyków po Kanadyjczyków.
Pizzerie obsługują wszystkich gości, niezależnie od miejsca na Ziemi. Dowodzi to niezwykła popularność kuchni Włoch. Pizza nie jest tymczasem jedyną popularną potrawą tej części globu. Włochy przekazały też światu takie dania jak risotto blanco, spaghetti bolognese , lasagne czy słodką panna cottę. Kuchnia Włoch generalnie bazuje na prostych produktach. Na południu kraju przygotowuje się potrawy z mąki, a na północy posiłki z ryżu i kasz. Na południu bardzo często używana jest oliwa, podczas gdy na północy używa się masła. Nie zapominajmy również, że oprócz standardowych dań, Włosi są w stanie nam zaproponować świetne wyroby, takie jak szynka parmeńska, ser parmezan, trufle, ricotta, wyśmienite oliwy, czy wyborne wino marsala. Jak można nie adorować kuchni tej części świata?
Chciałbyś posmakować prawdziwej włoskiej pizzy w Toruniu? Szukasz pizzerii, która gotuje włoskie dania wedle tajemnej receptury. Przygotuj się na głębokie doznania smakowe i przyjdź do naszej pizzerii: dobra pizza Toruń